Samenwonen

In een relatie komt op een bepaald moment steeds devraag of dit het juiste moment is om te gaan
samenwonen. Moet je automatisch gaan samenwonen wanneer je twee, drie, vier jaar met iemand
verkeert? Of staat er geen echte termijn op? Dit artikel geeft je enkele aandachtspunten:

1. Ga pas samenwonen wanneer jullie er alle twee klaar voorzijn. Praat er eerlijk met je partner over
wat hij of zij wil, en hoe hij of zij zich voelt. Is je partner nog niet klaar voor de grote stap? Wees dan
geduldig, samen vinden jullie vast het geknipte moment.

2. Laat je niet beïnvloeden door vrienden of familie. Krijg je regelmatig de opmerking “Seg, wanneer
gaan jullie samenwonen” of “Wonen jullie nog steedsniet samen?” van vrienden? Laat je er niet
door opfokken. Het onder dwang gaan samenwonen zorgt voor strubbelingen die je vast tijdens de
eerste weken kan missen.

3. Beeld je in hoe je wekelijkse dager zal uitzien. Samen ontbijten, samen de afwas doen, het lijken
unieke zaken als je het maar één maal in de week samen doet. Wanneer het dagelijkse routine
wordt, kunnen zulke zaken al gauw saai lijken. De kunst van het samenwonen is ondanks dat je elkaar
dagelijks ziet, ook nog te genieten van kleine dingen en naar elkaar uit te kijken.

4. Staar je niet blind op de mindere kantjes van je partner. Kleinigheden waaraan je je voordien niet
stoorde, worden nu opeens onoverkomelijk. Vuile wasdie blijft slingeren, een keukentafel die niet
afgeruimd wordt, een kraan die blijft open staan: er zijn duizend en één redenen waaraan je je kan
ergeren. Beeld je echter in dat ook jijzelf vast enkele negatieve kantjes hebt en soms iets vergeet.

5. Bekijk of het financieelmogelijk is. Wanneer jullie nog beiden thuis woonden, werd de was en de
plas gedaan door mama en papa. Wanneer je op jezelfgaat wonen, draai je op voor alle kosten.
Maak dus vooraleer je de beslissing neemt om samen te wonen eerst een schets van alle mogelijke
kosten.

41 reacties

Naar het reactie formulier

  • Brian on 12/02/2013 at 9:09 pm

  Mijn ex zette me heel de tijd onder druk ze wilde me puchen om samen te gaan wonen terwijl ik het prima had bij mijn ouders, door die druk van haar kant is onze relatie kapot gegaan.

  • Sabrina on 13/02/2013 at 8:20 pm

  Mijn vriend wil perse vlak bij zijn moeder gaan wonen in spijkenisse terwijl ik daar absoluut niet wil gaan wonen, zijn moeder bemoeit zich overal mee dus bij haar in de straat is geen optie, we hebben hier nu al ruzies over, zolang we er niet uit zijn schiet het niet echt op helaas.

  • Anneke on 15/02/2013 at 8:48 pm

  Ik ben veel te snel gaan samenwonen al na 2 maanden, ik wilde graag bij hem zijn dus ben snel bij hem ingetrokken we hebben nu de liefde wat minder word veel ruzies en ergenissen, soms denk ik ik heb helemaal geen prive leven meer hij bemoeit zich met alles dit is niet wat ik ervan had verwacht.

  • thijs on 22/02/2013 at 7:39 pm

  Ik ben gelijk de volgende dag gaan samen wonen we kenden elkaar 2 dagen maar dat op en neer pendelen tussen Maastricht en Rotterdam zagen we niet , ook al kregen we veel commentaar van iedereen het voelt nog steeds goed en er zijn eenmaal geen garanties.

  • Rianne on 04/03/2013 at 8:28 pm

  Mijn vriend en ik zijn pas na drie jaar gaan samenwonenn we waren allebei gewoon nog te jong ervoor, sinds kort wonen we samen in een huis en dat gaat prima, er zijn natuurlijk ook wel eens ergenissen maar bij wie niet??

  • klaas on 08/03/2013 at 8:35 pm

  Ik woon nu samen met 4 vrienden en dat is lachen gieren brullen, mijn vriendin begint er steeds vaker over, maar eigenlijk wil ik nog niet, ik ben 27 en vind het nog veel te leuk zo, maar kan dat natuurlijk niet eerlijk tegen haar zeggen dat ik liever bij mijn vrienden woon dan met haar onder een dak?

  • Marije on 11/03/2013 at 1:48 pm

  Ik ben veel te snel gaan samenwonen toen het huis eenmaal klaar was ingericht en alles, kreeg ik er al gauw de balen van, de sleur waar we in kwamen was niet te overzien, ik ben weg gegaan en woon nu weer op mezelf en geniet van de vrijheid.

  • Kim on 17/03/2013 at 1:40 pm

  Samenwonen is niet eenvoudig. Toen wij voor het eerst onder een dak gingen wonen, was het vreselijk de eerste tijd. Je moet op eens rekening houden met iemand anders, je doet boodschappen voor twee aparte mensen, je kookt voor twee en het huishouden veranderd ook. Wij hadden verschillende opvattingen in het begin en hebben er echt aan moeten werken.

  • Sandra on 18/03/2013 at 9:26 am

  Ik heb een jaar terug een appartementje gekocht in Antwerpen. Eigenlijk kort erna heb ik Peter ontmoet. Hij heeft een appartement in Kortrijk. Nu wil hij dat ik bij hem intrek, omdat hij niet heen en weer wil reizen. Eerlijk gezegd dit geeft mij erg veel stress. Wat zouden jullie doen?

  • Nadja on 23/03/2013 at 1:57 pm

  Vreselijk om dicht bij je schoonouders te wonen. Dat had ik dus ook met mijn ex. Zijn moeder kwam om de haverklap binnenwandelen en bemoeide zich met alles. Met de manier waarop ik het huishouden deed, kookte of waste. Echt ze had overal commentaar op. Mijn vriend koos elke keer partij voor haar. Uiteindelijk is onze relatie dan ook geklapt vanwege haar. Mijn advies is dan ook: ga er niet in mee en zoek een andere plek om samen te gaan wonen.

  • Shanti on 31/05/2013 at 7:20 pm

  Ik heb al vijf keer samen gewoond en ik heb de moed op gegeven als ik nu een eigen woning heb blijf ik gewoon alleen wonen lijkt me een beter idee

  • Remco on 05/06/2013 at 7:57 pm

  Ik trek altijd geljk bij mijn vriendinnen in, waarom wachten als het niks is ben ik zo weer weg toch en je bespaart toch ermee.

  • Ilse on 14/06/2013 at 6:43 pm

  De ouders van mijn vriend zijn er erg op tegen als we zouden gaan samenwonen, mijn ouders vinden het ok we zijn 21 en erg gelukkig met elkaar mijn vriend durft het ook niet tegen zijn ouders te zeggen.

  • Astrid on 03/07/2013 at 7:14 pm

  We wonen nu een half jaar samen en ik heb spijt hij ruimt zijn troep niet op, is lui en komt laat in de nacht thuis.

  • Kim on 25/09/2013 at 12:56 pm

  Toen ik mijn ex leerde kennen ben ik te snel met hem gaan samenwonen. Al binnen een maand. We waren toen stapelverliefd en dachten dat we elkaar goed kenden. We zagen dus alles door een roze bril. Na een half jaar werkte het al niet meer tussen ons. Ik ben toen weer bij mijn ouders gaan wonen. Inmiddels heb ik weer een ander huis, maar als ik nu weer een relatie krijg, dan ga ik echt niet gelijk met die persoon samenwonen. Wil hem eerst beter leren kennen.

  • Sharon on 25/09/2013 at 12:59 pm

  Gaan samenwonen is best een stap. Mijn vriend en ik hebben eerst goed de tijd genomen om elkaar goed te leren kennen. Een goede test om te weten of je bij elkaar past is samen op vakantie gaan. Als dit goed gaat, dan gaat het samenwonen ook vaak goed. Zo hebben mijn vriend en ik het ook gedaan en inmiddels wonen we alweer vier jaar samen.

  • Wendy on 20/10/2013 at 7:55 am

  Toen mijn vriend en ik hadden besloten om te gaan samenwonen, hebben we duidelijke afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de taakverdeling en geld. We houden ons allebei aan de afspraken en hierdoor hebben we tot nu toe nog geen problemen gehad.

  • Rudie on 20/10/2013 at 7:56 am

  Nou mijn vriendin en ik dachten elkaar goed te kennen en besloten te gaan samenwonen. Helaas liep het niet helemaal zo als dat wij dachten. We kwamen erachter dat we toch wel te verschillend waren en na een paar maanden liep onze relatie stuk.

  • Kimmie on 14/11/2013 at 11:51 am

  Mijn vriend en ik gingen al na een maand samenwonen. We kenden elkaar eigenlijk nog niet zo goed, maar het werkte toch tussen ons. Het samenwonen gaat nog steeds goed. Wel hebben we wat afspraken gemaakt over wie wat doet en wie wat betaald. Hierdoor hebben we haast nooit ruzie.

  • Roelien on 14/11/2013 at 11:54 am

  Toen ik na een half jaar verkering ging samenwonen met mijn vriend kwam ik erachter dat het eigenlijk helemaal niet werkte tussen ons. Hij was ontzettend zuinig en wilde echt bijna nooit wat leuks doen. We moesten boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt en als ik iets leuks voor mezelf had gekocht werd hij boos. Volgens hem had ik het geld op onze spaarrekening moeten zetten. Nou zo zuinig leven is niets voor mij, ik ging me er steeds meer aan irriteren dat ik het uiteindelijk heb uitgemaakt. Ik ben bij mijn ouders gaan wonen en hij is in ons oude huis gebleven.

  • Ella on 05/12/2013 at 1:20 pm

  Ik ging pas na 2,5 jaar samenwonen met mijn ex-vriend. Toen kenden we elkaar goed genoeg om dit te doen. We hadden van tevoren ook afspraken gemaakt over het huishouden en de financiën.Ook al hadden we goede afspraken gemaakt, toch bleek het samenwonen heel anders te gaan dan we allebei dachten. Nu zaten we ineens heel vaak bij elkaar en bleken we toch wel erg verschillende te zijn. We hadden steeds vaker ruzie en na een jaar samenwonen gingen we dus uit elkaar.

  • Charlot on 09/01/2014 at 5:24 pm

  Mijn vriend en ik gingen pas na 3 jaar samenwonen. Toen vonden we dat we elkaar goed genoeg kenden om dit te doen. Ik ben blij dat we pas na zo’n lange tijd zijn gaan samenwonen, want hierdoor gaat het nog steeds goed tussen ons. We weten precies wat de ander wil en niet wil en zijn goed op elkaar ingespeeld.

  • Romie on 09/01/2014 at 5:26 pm

  Nou mijn vriend en ik dachten elkaar te kennen toen we gingen samenwonen. Dit bleek dus helemaal niet zo te zijn. Hij bleek een enorme pietje precies te zijn en wist alles beter. Ik ergerde me echt kapot en we hadden continu ruzie. Binnen een maand waren we alweer uit elkaar.

  • gijs on 16/09/2014 at 9:47 am

  Ik wacht nog even met samenwonen hoor, ben nou een jaar samen met mijn partner. Het voelt goed maar toch is een jaar te snel. Ik voel best wel druk van mijn omgeving om al te gaan samenwonen, want iedereen vraagt ernaar. maar gelukkig is mijn vriendin erg begripvol

  • Naatje on 16/09/2014 at 9:48 am

  Ik ben na 3 maanden bij mijn vriendje ingetrokken, het ging 3 maanden goed en toen was het uit. We hadden zoveel ruzie en kwamen erachter dat we elkaar toch niet zo goed kenden als we dachten.

  • Ilke on 30/09/2014 at 2:34 pm

  Focus op de positieve kanten van je relatie. Dit is het belangrijkst. Geen relatie is perfect. Als je de negatieve kanten ook wilt bekijken is dat prima, maar doe het niet te vaak. Je kunt ze wel tegen elkaar opwegen, en als er meer negatieve punten zijn is het noodzaak goed na te denken over de toekomst van je relatie. Maakt het jou gelukkig? Maakt het hem gelukkig? Kun je aan de negatieve punten werken? het Verbetern? Zo ja doe dat dan!

  • Pia on 08/10/2014 at 2:28 pm

  Ik ben in mijn vorige relatie heel snel gaan samenwonen, dit was financieel erg aantrekkelijk omdat mijn toenmalige vriend het huis niet alleen kon betalen. Ik had daarentegen ook een duur huisje voor mezelf en we waren toch altijd samen. Dus zijn we samen gaan wonen. Dit was achteraf gezien geen goed idee, want we kende elkaar niet goed genoeg. Na een aantal maanden is de bom ontploft en toen zaten we met de gebakken peren…

  • Maria on 15/10/2014 at 7:23 am

  Iedereen moet lekker zelf weten wanneer die gaat samenwonen

  • Marjo on 15/10/2014 at 2:47 pm

  Ik ben een jaar samen met mijn vriend en we hebben besloten samen te gaan wonen. Mijn familie vindt het allemaal te snel gaan, maar voor mij voelt het gewoon goed. Hoe kan ik mijn familie overtuigen dat het niet te snel gaat? Kan ik ze maar laten zien hoe mijn vriend en ik zijn samen, zo harmonieus en fantastisch. Ik geef daarnaast ook veel om mijn familie, dus ik vind het erg dat ze me niet vertrouwen in mijn keuze.

  • Lieke on 22/10/2014 at 11:57 am

  Ik zie alle eigenschappen van mijn vriend als positief, en hij die van mij ook. We hebben dus nooit ruzie. Ik dacht dat het niet kon, maar het onze relatie is perfect. We gaan volgende maand samenwonen en ik heb er zoveel zin in. Eindelijk ons eigen stekkie.

  • Linda on 22/10/2014 at 11:58 am

  Mijn man en ik zijn al vanaf de middelbareschool samen. Toen ik hem zag wist ik meteen; dat is hem! We zijn nooit meer uit elkaar geweest en zijn al erg lang gelukkig getrouwd. Ik denk dat het geheim is dat je altijd energie in elkaar moet blijven stoppen, dan zal het goed komen in je relatie.

  • Olzje on 28/10/2014 at 1:45 pm

  Ik ga volgende week samenwonen met mijn lover. Ik heb er zoveel zin in! Ik heb hem wel om moeten praten, want hijw oonde nog prima met zijn vrienden vond hij zelf. Maar we zijn ondertussen al 29 dus dan is het de hoogst tijd om als stelletje te gaan wonen vind ik.

  • Olzje on 28/10/2014 at 1:46 pm

  Mijn zusje gaat volgend jaar samenwonen met haar vriend, maar ik vind het zo een oelewapper. Hij doet niks en is onaardig, wat ziet ze toch in hem?

  • Kristel on 29/10/2014 at 10:34 am

  Ik ben toen ik 16 was gaan samenwonen met mijn vriend, hij was 10 jaar ouder. Het leek toen een goed moment, maar achteraf gezien was ik veel te jong. We zijn na 2 jaar uit elkaar gegaan.

  • Elco on 29/10/2014 at 10:43 am

  Mijn moeder vraagt altijd aan me wanneer ik ga trouwen. Het voelt niet fijn dat ze zoveel druk op mijn uitoefent.

  • Daan on 05/11/2014 at 3:12 pm

  Zo snel mogelijk gaan samenwonen, dan leer je elkaar het best kennen. Weet je meteen waar je aan toe bent in een relatie.

  • Marnix on 05/11/2014 at 3:12 pm

  Ik ga nog laaang niet samenwonen hoor. Mijn vriendin en ik zijn net 8 maanden samen en ze begint er nu al over te zeuren. Van die subtiele hints, ik vind het helemaal niks.

  • Frank on 11/11/2014 at 10:51 am

  Samenwonen is goedkoper dan alleen wonen.. want dan deel je de kosten van een huis in plaats van allebei de kosten van een eigen huis. Ik ben daarom vrij snel gaan samenwonen met mijn vriendin, het is gelukkig allemaal goed gegaan en we zijn alweer 3 jaar samen.

  • Jan on 11/11/2014 at 3:57 pm

  Mijn dochter gaat over een maand samenwonen met haar vriend. Ik heb er best wel moeite mee, want ze zijn nog maar 3 maanden samen. Ik mag Eduward (de vriend in kwestie) erg graag, maar wat als het mis gaat. Dan is mijn meisje ongelukkig. Wat kan ik doen? Verbieden is ook geen optie, want ik kan haar moeilijk opsluiten.

  • Mark on 26/11/2014 at 3:46 pm

  Ik heb expres 2 jaar gewacht met samenwonen. Ik dacht: als ik het doe, doe ik goed. Een mooi huis wat van ons samen is en daarnaast moest ik zeker weten dat het voor altijd is! Ik ga niet samenwonen met een vrouw om vervolgens erachter te komen dat het toch niet helemaal is wat ik wil. Het kost ook veel geld hoor, verhuizen en zo. En al helemaal als je weer uit elkaar gaat. Ik neem niet graag risico’s dus hiermee ook niet.

  • mel on 03/04/2015 at 9:05 pm

  Ik ken mijn vriend 7j, waarvan 3j samen.
  We wonen nu sinds december samen, allebei enorm nr uitgekeken. Ik had het moeilijk thuis en hij woonde niet zo dichtbij dus het op en af gependel stak ons al snel de keel uit..
  We hebben ENORM veel gepraat. Hoe we het financieel gingen aanpakken. Lijstjes maken met dingen die we nodig hadden, aankruisen met prioriteit. Wat eerst kopen en wat kan wachten.
  Ondertussen hebben we zowat alles op een paar dingen na.
  Het gaat super, we mogen niet klagen.
  En toch…
  ik zie hem nu elke dag. Maak eten vr hem. Poets het appartement. Werk zelf ook fulltime. En begin stilaan het gevoel te krijgen dat voor hem allemaal goed is.
  Maar voor mij is dat niEt. Want ik ga werken en kom thuis. Punt daar eindigt het. Ik moet denk ik wat meer tijd voor mezelf nemen.. Daar is dus wat werk aan. En liefde is nu eenmaal een werkwoord zeggen ze wel.
  Positief blijven is de boodschap, want uiteindelijk zie ik hem doodgraag.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.