Liefde

Nu het najaar weer voor de deur staat, zien we veel mensen weer buiten in het bos nog een laatste keer van de zon genieten. Hand in hand lopende stelletjes tussen de oranje gekleurde bladeren tekenen het beeld. Maar de liefde in het najaar kan soms wel eens in een dipje raken. Dit komt omdat veel mensen in Nederland last hebben van seizoensgebonden depressies. Hierdoor raken ze futloos en verdwijnt de liefde voor elkaar. Wanneer je het najaar goed wilt overleven met elkaar, kan lichttherapie een ware uitkomst bieden. Ook kan een goede wandeling in de najaarszon dus uitkomst bieden.

 

Nu moet je niet bij iedereen die je tegen komt denken dat ze een seizoensgebonden depressie hebben. Maar als je in een relatie zit, en je merkt dat je partner wat neerslachtig wordt, last heeft van prikkelbaarheid, vaak vermoeid is en veel wilt slapen, dan kan het zijn dat hij onder een dergelijke depressie lijdt. Dit heeft als nadelig gevolg dat de relatie de nodige spanningen te verwerken krijgt. Hij of zij kan weinig hebben en alles wat je zegt kan zomaar zorgen voor spanning tussen beide. Veel relaties lopen om die reden ook stuk in het najaar en tegen de winterdag.

 
De twee meestvoorkomende depressies vinden plaats in het najaar. Ze duren meestal tot halverwege de winterdag of soms tot het aanbreken van de lente.

 

 

Wanneer je het vermoeden hebt dat je partner last heeft kan je tegenwoordig goed advies inwinnen via diverse hulplijnen of bij de huisarts. Hij kan desgewenst ook een medicatie voorschrijven waardoor de gezelligheid en liefde ook in het najaar weer terugkeren in huis!

28 reacties

Naar het reactie formulier

  • Marcel on 12/02/2013 at 9:01 pm

  Mijn vrouw heeft echt een winter dip, waardeloos is dat en als ik niet uit kijk sleurt ze mij er zo in mee, in het weekend blijft ze maar in bed, ze slaapt en eet veel, en is chagarijnig, pas tegen het voorjaar word ze weer een beetje een leefbaar mens, door haar winterdip, zie ik het ook somber in in de winter.

  • Samira on 13/02/2013 at 8:31 pm

  Morgen is het valentines day wie gaat mij uit mijn winter bleus halen veras me zou ik zeggen deze prinses wil wakker worden gekust—— niet door een kikker!!!!!
  Maar een prins

  • Lonneke on 18/02/2013 at 8:11 pm

  Echte liefde is moeilijk te vinden, heel vaak blijkt toch dat het niet goed past, en dan kom je er ook gewoon niet meer uit, we willen natuurlijk allemaal huisje, boompje beestje maar als we het eenmaal hebben krijgen we er genoeg van ik zie het zoveel om me heen??? Liefde maakt een hoop kapot, ik heb er weinig vertrouwen in.

  • Patrick on 20/02/2013 at 8:50 pm

  Bij mijn vriendin werd vorig jaar borstkanker ontdekt na een hoop onzekerheid, ziekenhuis en chemo’s kwam onze relatie onder druk te staan, we hebben nu de ziekte overwonnen maar we zijn elkaar een beetje kwijt geraakt nu is het hard werken om ons leven terug te krijgen zoals het was, nu pas kom je erachter wat echte liefde is, volhouden en niet te snel opgeven.

  • Jan on 04/03/2013 at 2:23 pm

  “De twee meestvoorkomende depressies vinden plaats in het najaar”.
  Dat klopt, Ik heb vorige maand een depressie gehad 🙁

  • Ieneke on 11/03/2013 at 1:53 pm

  Mensen die zelf nog nooit een depressie hebben doorgemaakt weten niet waarover ze het hebben, die denken de zon gaat weer schijnen het word voorjaar hupakee depressie weg was het maar zo simpel.
  Als je er geen verstand van hebt is het beter je mening voor je te houden, want het beheerst enorm je leven en het plezier erin.

  • jean-paul on 14/03/2013 at 6:52 pm

  Kan niet wachten tot het weer zomer word laat de blote benen en korte rokjes maar weer te voorschijn komen, met een biertje op het teras kijk dat is nog eens genieten

  • Pier on 17/03/2013 at 8:58 am

  Mijn vriendin heeft ook elke winter last van een depressie. Deze winter is het vooral raak, want het blijft maar slecht weer. Ze ligt elke vrije dag in haar bed en komt de deur haast niet uit. Echt gezellig tussen ons is het dus niet meer….

  • chantal on 21/03/2013 at 7:45 pm

  Mijn vriend heeft een drank probleem en in de zomer als het lekker weer is (teras) gaat hij steeds meer drinken, ik zie dan ook tegen de zomer op de nachten dat hij dan weer weg is en ik me zorgen maak of hij niet teveel drinkt, in de winter is hij vaker thuis en is er toch meer rust voor mij dan?

  • Yanniek on 30/03/2013 at 2:46 pm

  Winterdepressie of najaarsdepressie zijn tegenwoordig ook modewoorden. Ik geloof er negen van de tien keer niet in dat iemand hier écht last van heeft. Als je je wat neerslachtig voelt kan je ook gewoon even lekker naar buiten gaan en een lange wandeling maken in de buitenlucht. Dit werkt verfrissend. Of ga lekker een uurtje zweten in de sportschool. Tijdens het sporten maak je endorfine aan, het gelukshormoon. Dit helpt ook heel erg goed tegen depressies.

  • Roos on 31/05/2013 at 7:24 pm

  Ik heb in de winter echt last van zon/licht tekort ik voel me vaak down en depri nu de zomer ook al voor de helft voorbij is en het weer nog zo slecht is baal ik er wel heel erg van ik denk dat ik maar een zonvakantie ga inplannen want zo kom ik straks de winter niet meer door.

  • Serap on 12/07/2013 at 7:13 pm

  Na mijn bevalling heb ik me best lang down gevoeld mijn man begreep me niet ook de familie niet ze zeiden je hebt toch een baby???
  Ik voelde me in die tijd erg eenzaam, gelukkig gaat het nu iets beter

  • Bartjan on 26/10/2013 at 8:39 am

  Nou mijn ex-vriendin had hier last van. Elke winter kreeg ze weer een soort depressie. Het was zelfs zo erg dat ze antidepressiva moest slikken. Hier werd ze een totaal andere persoon van. ik kon er niet meer tegen en heb het toen uitgemaakt. Het was even moeilijk, maar ik moest toch voor mezelf kiezen.

  • Youri on 26/10/2013 at 8:41 am

  Ze verzinnen tegenwoordig ook van alles. Een winterdepressie? nou volgens mij is dat echt allemaal onzin. Ik snap niet dat er mensen zijn die zo negatief tegen dingen aankijken. als ik een vriendin zou hebben die hier last van had, dan was het gelijk over tussen ons.

  • Joey on 05/11/2013 at 5:35 pm

  Nou winterdepressies bestaan volgens mij niet hoor. Het is gewoon weer een modewoord dat door de media is bedacht. Als je last heb van een “winterdepressie” dan moet je er wat aan doen. Ga lekker naar buiten, maak een lange wandeling of fietstocht en snuif wat frisse lucht op. Dan voel je je al snel weer top.

  • Brian on 05/12/2013 at 1:12 pm

  Ik geloof ook niet in winterdips. Is gewoon weer een modewoord. Als je je niet goed voelt, moet je gewoon gaan sporten in plaats van je partner ermee lastig vallen. Ja toch?

  • Lenneke on 24/01/2014 at 11:58 am

  Nou in deze koude wintermaand heb ik ook wel last van sombere buien. Verlang ernaar om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de zonnestralen op mijn gezicht. Heb altijd meer last van sombere buien in de winter. Geef mij maar de zon!

  • Girl on 24/01/2014 at 12:09 pm

  Winterdips? Nog nooit last van gehad…Geloof ik niet zo in. Als je je rot voelt ga je toch gewoon even lekker naar buiten. Frisse lucht doet wonderen.

  • Miro on 16/09/2014 at 9:38 am

  helemaal mee eens, echt gezeur is dat.

  • GNina_love on 24/09/2014 at 1:03 pm

  Het is weer najaar, zorg dat je er op voorbereid bent en neem voorzorgsmaatregelen. Ik heb vorig jaar een herfstdipje gehad, dit was erg vervelend. Ik was single en zag het even niet zitten. Gelukkig heb nu een relatie en daar ben ik erg blij om, ik weet zeker dat ik door hem vrolijk blijf 🙂

  Mijn vriendje is zo positief en enthousiast, hij neemt me altijd mee daarin. Ik heb echt het meest fantastische vriendje denk ik…

  • Ilse on 21/10/2014 at 9:45 am

  Mijn relatie raakt altijd in een dip in de winter. We zitten allebei niet lekker in ons vel dat slaat op onze relatie. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Moeten we met iemand praten? Ik weet het allemaal niet meer.

  • Jurre on 21/10/2014 at 9:46 am

  Ik ben altijd erg down in de winter, en ik ben bang nu ik weer single ben, het alleen maar erger wordt. Ik heb als tips gekregen dat ik vaker moet gaan sporten, dit schijnt te helpen. Iemamd anders zei je moet veel vitamine slikken. Dit blijkt ook te helpen tegen een dipje.

  • Pieter on 21/10/2014 at 9:47 am

  Mijn vriend en ik leven juist helemaal op in de winter. We kruipen lekker samen op de bank met een kopje thee en choclaatjes. Heerlijk in het koude weer. Ik ben blij dat het eindelijk weer wat kouder is zeg, dit jaar bleef het zo lang nazomeren.

  • Polska on 21/10/2014 at 9:51 am

  Het is prima om een dipje te hebben in je relatie denk ik. Daarna heb je weer een up en dan is het beste leuker om samen te zijn. Het is normaal om deze cyclus te volgen!

  • Mario on 22/10/2014 at 9:46 am

  Verliefd zijn is voor mij een grote opgave, ik word er erg onzeker van verdietig van. Ik denk dat ik nooit goed genoeg ben voor iemand waar ik verliefd op ben. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Mijn vrienden zeggen laat het los en ga zoveel mogelijk daten, dan raak je die onzekerheid vanzelf kwijt. Ik zie het echter niet zitten, want het levert teveel spanning op voor mij.

  • Paullina on 22/10/2014 at 11:33 am

  Mijn partner heeft soms last van winterdips, dit vind ik erg lastig. Ik merk het aan haar, ze gaat meer eten en raakt inzichzelf gekeerd. Ze komt kilo’s aan en ondertussen voelt ze zich ellendiger en ellendiger. We praten hier vaak over maar ze heeft haar dips nog niet onder controle. Ik heb haar gevraagd naar een psycholoog te gaan om er vanaf te komen, maar ze zegt dat dat niet nodig is. Waarschijnlijk vind ze het eng om de stap te nemen naar een psycholoog, dit is ook wel wat. Ik hoop dat we er samen uitkomen.

  • Michael on 28/10/2014 at 1:34 pm

  Positief in het leven staan is een van de moeilijkste dingen in het leven. Als je een beetje onzeker bent, en je voelt je moe, is het makkelijk om in een winterdip te raken. JE raakt in een negatieve spiraal en hoppa, depressief ben je!

  • Elco on 28/10/2014 at 1:35 pm

  Ik heb nooit een winterdip, want mijn vriendin is altijd zo positief en happy. Ze kan me helemaal opvrolijken alsik me down voel.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.