Liefde en Eigenliefde

Om van een ander te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden. Dit zinnetje heb je waarschijnlijk al veel vaker gehoord. Ook al is het een cliché, toch zit er een kern van waarheid in, want zonder eigenliefde en zelfvertrouwen kom je niet zover in de liefde.

Sommige mensen hebben genoeg eigenliefde en zelfvertrouwen, maar misschien moet jij een handje geholpen worden. Hieronder vind je een aantal tips om meer van jezelf te houden.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Ieder mens heeft zijn of haar sterke en zwakke punten. Iedereen is weer anders en uniek. Jij ook dus. Onthoudt dat goed en vergelijk jezelf dan ook niet met anderen die het in jouw ogen beter doen.

Onderneem actie
Houdt het niet alleen bij klagen over bijvoorbeeld je uiterlijk, maar kom in actie. Klaag je erover dat je jezelf te dik vindt? Ga dan naar de sportschool. Ben je je kapsel al tijden beu? Maak dan een afspraak met de kapper. Met alleen klagen kom je nergens.

Vermijd negatieve gedachten over jezelf
Verban negatieve gedachten over jezelf als ‘ik kan dat toch niet’, ‘ik zie er niet uit’ of ‘ik ben dom’. Deze negatieve gedachten leiden helemaal nergens toe. Hiermee praat je jezelf alleen maar de put in. Zet de negatieve gedachten dus om in positieve gedachten als ‘ik kan het wel’, ‘ik ben slim’ of ‘ik zie er goed uit’.

Neem niet alles persoonlijk op
Word je niet uitgenodigd voor dat ene feestje? Gaan je vriendinnen naar de stad zonder jou? Ben je afgewezen voor die baan? Neem het dan niet te persoonlijk op. Denk dus niet dat ze jou allemaal moeten hebben. Er kan een objectieve reden voor zijn.

Hecht niet teveel waarde aan het oordeel van anderen
Trek je niet te veel van het oordeel van anderen aan. Als je vriend jouw outfit niet mooi vindt, dan is dat jammer. Als jij hem maar wel mooi vindt. Is hij het niet eens dat je ja hebt gezegd tegen die ene baan, terwijl die onder je niveau is? Doe het wel, zolang jij het maar leuk vindt. Je bent wie je bent en je kent jezelf het beste. Jij kunt dus gewoon je eigen beslissingen nemen, zonder dat anderen dat voor je doen.

15 reacties

Naar het reactie formulier

  • olivia on 22/05/2014 at 8:33 am

  je moet wel echt eerst van jezelf houden voordat je van andere mensen kunt houden, denk ik

  • froukje on 05/06/2014 at 8:08 am

  Het is het beste om van je eigen krachten uit te gaan en niet te kijken naar anderen, dan word je soms alleen maar ontmoedigd. Je hebt zelf sowieso super kwaliteiten en focus je daar gewoon op

  • felice on 12/06/2014 at 7:49 am

  Al dat gezeik van: je moet eerst jezelf liefhebben bla bla voordat je van een ander kan houden. Nou ik heb echt zo mijn onzekerheden en hou niet altijd van mezelf, maar ik hou wel heel erg van mjin vriend. Dus het kan gewoon!

  • Ger on 08/07/2014 at 12:25 pm

  6 jaar lang heeft mijn vriendin mij wijs gemaakt dat ze wel beter kon krijgen en als ik weg zou gaan ik nooit meer iemand zoals haar zou hebben. ik heb eindelijk de stap genomen en het uitgemaakt, ben op mindfulness training gegaan en tijd in mezelf gaan investeren! ik ben zelfverzekerd en stap zo in de kroeg op iemand af, vrouwen kijken nu tegen me op en laat niet zomaar meer over me heen lopen omdat ik weet wat ik waard ben!

  • sandra on 10/07/2014 at 12:32 pm

  Om even te reageren op Felice: je kan zeker van je vriend houden als je niet van jezelf houdt, maar wat zal je vriend op een gegeven moment dan denken? Als jij je alleen maar shit voelt kan hij ook niet echt tegen je opkijken en zelfvertrouwen is wel veel aantrekkelijker lijkt mij

  • josie on 17/07/2014 at 8:21 am

  Het is erg moeilijk om jezelf niet te blijven vergelijken met anderen, zeker met alles wat op tv komt en fotos op social media enzo maar als dit je lukt dan zal je je echt beter voelen

  • Marco on 09/09/2014 at 10:31 am

  Wat een cliche artikel zeg… pfffff

  • Miro on 16/09/2014 at 9:37 am

  Zelfvertrouwen is key, ik zweer het

  • Vivian on 30/09/2014 at 2:25 pm

  Vroeger nam ik alles persoonlijk op, ik werd er depressief van. Het was ellendig. Gelukkig heeft mijn psycholoog me laten inzien dat dit mijn fout was. Ik was te kritisch op mezelf.

  • Anke on 15/10/2014 at 7:16 am

  Als ik alleen ben ga ik altijd negatief over mezelf denken. Ik schaam me voor hoe ik me heb gedragen in sommige situaties en die blijft maar door mijn hoofd spoken. Ik wil het dan echt UIT ZETTEN maar hoe doe je dat toch? Als ik met iemand samen ben heb ik deze gedachten niet, dus ik probeer maar veel afleiding te zoeken

  • Lisa on 12/11/2014 at 3:49 pm

  Er zit wel een kern van waarheid in dit artikel. Als je niet van jezelf houdt, ben je erg onzeker. Hier kunnen veel mannen op afknappen. Een man vindt het aantrekkelijk als zijn partner zelfverzekerd is en veel zelfvertrouwen heeft. Hoe cliche het ook klinkt; probeer echt jezelf in hoge waarde te nemen. Je bent het waard!!

  • Laratje on 25/11/2014 at 3:16 pm

  Als je jezelf te dik vind moet je lekker gaan spprten. Ik ken genoeg vrouwen die alleen maar zeuren en praten over dat ze willen afvallen maar daar komt nooit wat van.

  • Carolien on 25/11/2014 at 3:19 pm

  Ik vergelijk mezelf altijd met anderen, kan er niks aan doen. Het is niet slim om dit te doen, want dan delf je altijd het onderspit. Je ziet altijd wat mooiers bij een ander.

  • Maaike on 25/11/2014 at 3:23 pm

  Vorig jaar ben k in therapie gegaan en sinds dien heb ik die negatieve gedachten goed onder controle. Dit is echt een opluchting want nu voel ik me een stuk zekerder. Een negatieve gedachte kan echt leiden tot een negatieve spiraal van gedachten… niet fijn.

  • Karel on 25/11/2014 at 3:27 pm

  Tevreden zijn met jezelf zorgt er voor dat je tevreden kunt zijn met iemand anders.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.