Leeftijdsverschil in een relatie

00pb2
Liefde en leeftijdsverschil. De twistpunten
Heb je een leuke man of vrouw ontmoet, maar is hij of zij vele jaren ouder? Dan hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Leeftijd is maar een getal en je bent immers zo oud of jong als je je voelt. Toch kan een groot leeftijdsverschil soms wel voor wat problemen zorgen in een relatie. Als je al een tijdje aan het daten bent met iemand die veel ouder is dan jij, dan zijn er een aantal punten om over na te denken, voordat je een relatie begint.

Jullie leeftijd
Een relatie wordt beĆÆnvloed door de leeftijdsfase, wat in de ene fase leuk is, kan in de andere voor problemen zorgen. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Zo kan het zijn dat je toekomstige partner veel ouder is, maar kinderen heeft van dezelfde leeftijd als jij. Jullie hebben dan niet dezelfde leeftijd, maar zitten wel in dezelfde soort levensfase en maken ongeveer hetzelfde mee.

Emotionele volwassenheid
Het verschil in emotionele volwassenheid kan een probleem veroorzaken. Als je twintiger bent en je hebt een relatie met een veertiger, dan kan er op het emotionele vlak veel verschil zijn tussen jullie. Jij kunt bijvoorbeeld nog wat enthousiaster en rustelozer zijn, terwijl je oudere partner veel kalmer is.

Toekomstplannen
Een oudere partner heeft waarschijnlijk andere toekomstplannen dan jij. Zo kan het zijn dat jij over tien jaar kinderen wilt, maar je toekomstige partner wilt dit niet meer. Als je verliefd bent, zie je dit waarschijnlijk nog niet als een groot probleem, maar dit kan het in de toekomst wel worden.

Extra bagage
Iemand die ouder is, heeft meer meegemaakt en heeft meer bagage. Het is aan jou of je hiermee om kunt gaan of niet.

38 reacties

Naar het reactie formulier

  • Soenita on 11/03/2013 at 1:46 pm

  Ik heb sinds kort een relatie met een veel jonger iemand, dat gaat harstike goed alleen de omgeving bemoeit zich ermee, hij krijgt vooral veel commentaar zo van ze kan je moeder zijn bla bla
  Ik vind dat iedereen zelf moet uitmaken wat hij doet, kijk naar jezelf vooral en doe waar je je goed bij voelt.

  • Lola on 12/03/2013 at 8:13 am

  Iedereen moet zeker zelf uitmaken wat hij of zij doet. Ik heb al 5 jaar een relatie met een geweldige man die 26 jaar ouder is. We zijn erg gelukkig samen en het leeftijdsverschil is bij ons totaal geen probleem.

  • Jill on 12/03/2013 at 8:17 am

  Ik heb ook een relatie met een oudere man. Mijn vriend en ik schelen 12 jaar. Hij is 34 en ik ben 22. Zelf zijn wel al een jaar heel gelukkig samen, maar ik merk dat andere mensen hier altijd wel een mening over hebben. Dit vind ik soms best vervelend, want we zijn hartstikke happy samen. Ik vraag me af hoe andere stellen met een leeftijdsverschil daarmee omgaan…

  • Veerle on 12/03/2013 at 8:20 am

  Mijn vriend en ik schelen 13 jaar. Ik heb er gelukkig nog nooit problemen mee gehad of commentaar over gehad. In mijn vriendengroep werd hij geaccepteerd en niemand vind het raar dat ik een oudere vriend heb. Veel vriendinnen van mij hebben een oudere vriend.

  • Madelief on 12/03/2013 at 8:23 am

  Mijn man en ik schelen 10 jaar. Hij is 33 en ik ben bijna 23. We hebben nooit last gehad van het leeftijdsverschil. Iedereen in mijn omgeving vond het juist leuk dat we een relatie hadden. Een relatie met een ouder of jonger iemand heeft ook veel voordelen. Zo kan ik hem jong houden. šŸ™‚

  • Marie Ann on 12/03/2013 at 8:25 am

  Mijn vriend en ik schelen ook 10 jaar en we zijn al weer 13 jaar samen. We hebben bijna nooit wat gemerkt van het leeftijdsverschil. Alleen als we het over televisieseries of speelgoed van ‘vroeger’ hebben bijvoorbeeld. We zitten allebei in dezelfde levensfase.

  • peter on 13/03/2013 at 8:55 pm

  Ik heb een lekkere jonge bloem aan de haak geslagen ik doe het heel goed ben net 50 en mijn vriendin is 25 we hebben het gezellig samen.

  • Esther on 15/03/2013 at 8:22 am

  Ik ben zelf getrouwd met iemand net iets ouder dan ik. We leven meer op dezelfde golflengte. We snappen elkaar direct. Ik heb ook oudere mannen gedate. Zo 10 tot 15 jaar ouder. Mijn ervaring is dat ze je graag willen dirigeren in het leven. Een papa figuur.

  • Kim on 17/03/2013 at 1:34 pm

  Ik vind dat er toch een grens moet liggen in een relatie qua leeftijd. Het is gewoon niet logisch dat je een vriend of vriendin heb met leeftijdsverschil van 20 jaar, het is net als of je met je vader of moeder een relatie hebt en tegenwoordig weet je het maar nooit.

  • Sandy on 18/03/2013 at 8:52 am

  Goedemorgen allemaal. Ik zie allemaal verschillende reacties. Ik heb zelf een vriend, dat 3 jaar jonger is en we kunnen prima overweg. Hij heeft een zeer volwassen en toch zeer speels karakter. De juiste hoeveelheid van beide. Eigenlijk praten we nooit over leeftijden. Het is meer belangrijk, dat we elkaar goed aanvoelen.

  • Monique on 19/03/2013 at 9:56 am

  Leeftijd is niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijker, dat je elkaar begrijpt. Een relatie moet je ergens op kunnen bouwen. Gezamenlijke interesses, ideeƫn, vertrouwen enz. Mijn vriend is 8 jaar ouder dan ik en we hebben het erg goed samen.

  • anouchka on 22/03/2013 at 8:07 pm

  op langere termijn zie je toch ook de jongere partner vertrekken kijk maar naar adam curry en patricia paay hij heeft nu toch een vrouw van zijn eigen leeftijd gevonden

  • sara on 26/03/2013 at 8:16 pm

  een verschil van 5 of 10 jaar moet nog wel kunnen maar als er 20 jaar tussen zit heb je toch te maken met een generatie kloof lijkt mij alhoewel veel mannen het op hun heupen krijgen als ze eenmaal 45 zijn die denken nog een jong ding te kunnen scoren??

  • Leonie on 03/04/2013 at 7:17 pm

  Ik ben al een tijdje verliefd op een jongen die net 24 is , ikzelf ben 44 ik vind ook dat het niet kan hoor begrijp me niet verkeerd maar er is een enorme klik tussen ons heb jij hier ervaring mee en wat vind de omgeving hiervan?

  • Moon on 21/06/2013 at 6:37 pm

  Ik wil geen mannen meer van mijn eigen leeftijd 40 plus die zijn zo gecompliceerd en hangen naar een midlife nee hoor bedankt dan liever iets ouder begin 50 past beter in de praktijk.

  • Ingeborg on 03/07/2013 at 7:19 pm

  ik ben smoorverliefd op de leraar van mijn dochter, ik vind het moeilijk om het te verbergen en ik weet ook dat ik 20 jaar ouder ben maar wat maakt het uit denk ik dan??

  • Desiree on 16/07/2013 at 8:01 pm

  Leeftijd is maar een getal verder zegt het niet zoveel.

  • Babs on 19/09/2013 at 9:15 am

  Bij ons is het andersom. Mijn vriend is tien jaar jonger en we hebben al drie jaar een relatie. Eigenlijk merk ik helemaal niets van ons leeftijdsverschil. Toen we elkaar tegenkwamen hebben we het er wel even over gehad, maar we vonden elkaar zo leuk dat we besloten om met elkaar door te gaan. Tot nu toe heeft ons leeftijdsverschil nooit problemen opgeleverd. Het gaat immers om de klik en niet om de leeftijd.

  • Elvera on 19/09/2013 at 9:18 am

  Mijn man is 15 jaar ouder dan mij. Ik kwam hem tegen op mijn werk. Ik was zijn secretaresse, ik weet het heel erg clichƩ. Hij was toen nog getrouwd, maar zijn huwelijk liep slecht. We begonnen elkaar steeds leuker te vinden en toen hij was gescheiden zijn we echt voor elkaar gegaan. Inmiddels zijn we al weer 10 jaar samen en hebben we samen een zoon. Het leeftijdsverschil heeft bij ons nooit voor problemen gezorgd. Hij is nog heel jong van geest en heel actief. Zo sport hij elke dag en trekken we er ook vaak op uit samen. Ik vind dus niet dat leeftijdsverschil een probleem is.

  • Ilse on 09/11/2013 at 8:58 am

  Mijn vriend en ik schelen 10 jaar. Hij is tien jaar jonger dan mij, maar we hebben hier nooit een probleem van gemaakt. hij is weer wat volwassener voor zijn leeftijd en ik ben misschien wat jonger. het klikt gewoon tussen ons en tot nu toe merk ik niets van het leeftijdsverschil.

  • Ineke on 09/11/2013 at 8:59 am

  Het gaat toch niet om de leeftijd? Dat vind ik in ieder geval.Het is veel belangrijker dat het klikt met iemand en dat je die persoon kunt vertrouwen.

  • Roxan on 22/01/2014 at 1:39 pm

  Ik ben vorig jaar verliefd geworden op iemand van 15 jaar ouder. Het is niks geworden tussen ons want hij vond het leeftijdsverschil te groot. Ik zag het probleem niet, als je echt van iemand houdt dan maakt het niet uit, toch? Nu ik dit artikel lees begrijp ik wat beter wat hij bedoelde. Vind het nog steeds jammer, dat wel..

  • Isis on 13/02/2014 at 12:23 pm

  Het gaat zeker om de klik. Mijn vriend en ik schelen tien jaar. Hij is jonger dan mij, maar heb dit nog nooit als een probleem ervaren. We merken er nooit wat van dat hij jonger is. Het werkt gewoon tussen ons.

  • Sigrid on 13/02/2014 at 12:25 pm

  Als ik een man tegenkom die 15 jaar ouder is of zo, dan denk ik dat ik toch afhaak. Hij heeft dan al veel meer bagage als mij en zit in een andere levensfase. Ik wil bijvoorbeeld nog kinderen, terwijl hij dat misschien dan niet meer wilt. Een relatie met een veel oudere man lijkt mij vooral problematisch.

  • Lineke on 24/02/2014 at 2:46 pm

  Ik val op oudere mannen, maar soms is dit lastig. We staan door het leeftijdsverschil anders in het leven en dat brengt spanning met zich mee. Toch probeer ik mijn hart te volgen en mijn best te doen het leeftijdsverschil geen probleem te maken

  • john on 07/03/2014 at 8:44 am

  Mijn vriendin is 20 jaar jongen, ja dat lezen jullie goed, 20 jaar. Zo voelt het echt niet, ze is geweldig en is ook gewoon heel volwassen. Zij is 24 en ik ben dus 44. Onze omgeving moest er eerst echt heel erg aan wennen, maar ze hebben haar nu allemaal geaccepteerd. We trekken ons er ook niets van aan hoor, want wij horen gewoon bij elkaar. Iedereen moet, naar mijn inziens, gewoon doen waar hij/zij zin in heeft. Je leeft maar 1 keer!

  • Karien on 14/03/2014 at 9:13 am

  John, weet je zeker dat zij het voor jou is? Hou je haar nu niet op in haar jeugdigheid? Jouw vriendin moet toch gewoon nog even lekker genieten van haar jongere jaren, niks beledigends tegenover jou, maar ja, ik ben zelf ook in de 40 en dan gaat het allemaal wat minder soepel en ga je niet meer naar alle feestje etc.

  • Jarno on 21/03/2014 at 9:29 am

  Ik ben zelf een jongen van 22 jaar en ik zoek een vrouw rond de 30, die zijn veel aantrekkelijker. Die hebben meer mee gemaakt, zijn over het algemeen veel zelfverzekerder en hebben gewoon veel meer te vertellen. Dus waar kan ik die leuke vrouwen vinden?

  • Siliva on 28/03/2014 at 9:43 am

  Ik ben zelf een vrouw van 32, ik heb wel 1 kind, maar ik zie er, al vind ik zelf, nog erg goed uit. Kunnen we een keer ergens afspreken? Waar kom je vandaan?

  • marjolijn on 10/04/2014 at 8:36 am

  ik weet niet wat ik moet doen, mijn vriend is 15 jaar ouder, ik ben 25 en hij is 40 jaar, ik wil pas kinderen over 5/6 jaar, maar kan hij die mij dan nog wel geven? Hij wil ze eigenlijk nu al, maar ik zit nog helemaal niet in die fase.

  • elsemieke on 24/04/2014 at 9:03 am

  Marjolijn, spreek dat gewoon uit, als hij van jou houdt, dan zal hij dat echt wel snappen. Dat wist hij toen hij met jou een relatie zou krijgen, dat verschil in fases zal hij moeten accepteren. En zo niet, dan moet je bedenken of hij wel de juiste man voor jou is.

  • Corstiaan on 15/05/2014 at 8:57 am

  het ligt er echt heel erg aan hoe iemand is, als iemand al vroeg erg volwassen is, dan kan het best, maar anders zou ik het zeker niet aanraden.

  • Jorine on 05/06/2014 at 8:19 am

  Het kan ook gewoon heel goed gaan hoor, kijk naar John Ewbank en zijn vriendin. Dat loopt toch ook gewoon goed en het is een mooi stel!

  • chrissy on 08/07/2014 at 12:54 pm

  waarom trekt iedereen zich altijd zoveel aan van wat andere mensen zeggen? zolang jij gelukkig ben is het goed! als je het maar niet doet om te rebelleren en mensen ermee dwars te zitten. leeftijd zegt vrij weinig, als je bij elkaar past en het voelt goed doe dan lekker wat je hart ingeeft!

  • Joost on 10/07/2014 at 12:55 pm

  wat is dan eigenlijk een acceptabel leeftijdsverschil? mensen hebben altijd wel weer iets om te lullen

  • julius on 17/07/2014 at 8:51 am

  Haha ging een tijdje met een echte milf, ze had al 2 kinderen maar jahoor ze wilde er nog een terwijl ze zei van niet aan het begin. Toen ben ik weer terug gegaan naar mn eigen leeftijd want dat kan ik dus niet combineren met een studie

  • Katerina on 24/09/2014 at 2:17 pm

  Ik scheel 9 jaar met mijn vriend. We hebben moeilijke tijden gehad, omdat ze in andere levensfase zaten en hij een andere toekomst voor zich zag met mijn dan ik. Hij wilde bijvoorbeeld geen kinderen meer. Maar ik heb hem gezegd dat als hij met mij wilt blijven hij er toch aan zal moeten geloven. Geven en nemen in een relatie. Gelukkig hebben we alles overwonnen en zijn we inmiddels 5 jaar getrouwd.

  • Carl on 24/09/2014 at 2:19 pm

  Mijn vriendin is 5 jaar jonger, maar ik heb er helemaal geen last van. Het is juist alleen maar voordelig dat we zo nog langer kunnen wachten met kinderen. Ik wil echt nog geen kinderen op mijn 29e.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.